Посвідчення студента (легітимація): що це таке?

Portrait of female high school student

Посвідчення студента – це невід’ємний атрибут кожного студента, що забезпечує привабливі знижки, в тому числі на громадський транспорт.  Студентські квитки, завжди варто мати з собою.  Як продовжити їх термін дії?  На які знижки можуть розраховувати студенти?

Що таке студентський квиток і який він має зовнішній вигляд?

Студентський квиток – це документ, який засвідчує статус студента.  Він не є документом, що засвідчує особу, тому він не може бути використаний, наприклад, під час втручання поліції або для підтвердження віку в магазині, хоча й містить дані, що дозволяють ідентифікувати власника.

З 2018 року існує єдиний зразок студентського квитка.  Це двостороння пластикова картка зелено-синього кольору з надрукованим зображенням власника.  На картку закріплено чіп, на якому зберігаються дані студента, а також інформація про термін дії документа.

На першій сторінці студентського квитка можна знайти назву ВНЗ, дату видачі, а також ім’я та прізвище, номер PESEL, домашню адресу та номер студентського альбому (індексу).  З іншого боку документа є інформація про знижки та місце для голограм з інформацією про термін дії студентського квитка.

Чим корисний студентський квиток?

Хоча студентський квиток асоціюється зі знижками для студентів, документ насправді корисний у багатьох інших ситуаціях.  Багато університетів використовують його як бібліотечну картку, а студентський ідентифікаційний номер часто служить для входу в мережу університету.

Однак це ще не кінець, адже завдяки чіпу документ може стати “картою міста”.  Багато польських агломерацій, у тому числі Варшава, Краків, Лодзь і Вроцлав, дозволяють кодувати квиток на громадський транспорт безпосередньо у студентському квитку.  Більше того, деякі університети також дозволяють використовувати його як платіжну картку, хоча наразі вона доступна лише за наявності банківського рахунку в Santander. Електронний студентський квиток може мати багато застосувань, що зменшить кількість пластикових карток, які носите у гаманці щодня.

Confident young man with pencil and notebook planning work or writing down project points
Студентські квитки: термін дії

Студентські квитки мають певний термін дії.  Після того, як встановлена ​​дата мине,  більше не можна ними користуватися, хоча, на щастя, термін дії студентського квитка можна продовжити без заміни документа на новий.

До якого часу дійсний студентський квиток?

Студентський квиток дійсний до дати на поточній голограмі, яку можна знайти на звороті документа.  Як правило, це той же місяць після закінчення першого або другого семестру навчального року, тобто 31 березня або 31 жовтня.  Додатковий час дає студентам можливість продовжити посвідчення в деканаті без необхідності з’являтися туди під час літніх чи між семестрових канікул.

Як продовжити термін дії студентського квитка?

Термін дії студентського квитка щоразу продовжується деканатом ВНЗ, де навчається студент.  Потрібно особисто прийти на факультет і попросити продовжити важність картки.  Якщо все гаразд і студент дійсно продовжує навчання, працівник деканату продовжить термін дії студентського квитка в електронній системі та наклеїть на нього нову голограму.

Детальніше на Ukrayina.pl